5 landsbyer

Stauning: http://stauning.dk

I Stauning – ved Ringkøbing Fjord mellem Ringkøbing og Skjern – bor der 723 [1]. I Stauning er der en Min Købmand, dagpleje, børnehave med vuggestueafdeling og en integreret fritidsordning, som er bygget sammen med skolen. Skolen har til og med 6. klassetrin. I Stauning er det muligt at dyrke håndbold, fodbold, gymnastik, petanque og volleyball. Der er også gode muligheder for kano- og kajaksejlads i den lavvandede Ringkøbing Fjord. Stauning Havn er en hyggelig fjordhavn, hvor både lystfiskere, ornitologer og lystsejlere holder til. Her er også restaurant med lokale råvarer på spisekortet.

Landsbyen modtog i 2020 Årets landsbypris!

Landsbyens nabo er den prisvindende Stauning Whisky og landsbyen arrangerer årligt Ringkøbing Fjord Jazzfestival. Lokalområdet huser også Stauning Lufthavn, flyveklub, veteranflyklub og flymuseum.

Dejbjerg:  http://www.dejbjerg.dk

Der bor 434[1] i Dejbjerg sogn i et naturskønt område, som ligger på den kuperede lynghede med udsigt til Ringkøbing Fjord og tæt på stationsbyerne Lem og Skjern.

Der er kun 10 minutters kørsel til vuggestue, børnehave og skole i nabobyen Stauning. Der kører skolebus mellem Dejbjerg og Stauning, og der samles op rundt om i sognet. I Stauning- Dejbjerg U&I er det muligt at dyrke badminton, mountainbike for børn, fitness og gymnastik for alle aldre. I baghaven ligger Dejbjerg Golfklub, Bundsbæk Mølle samt Dejbjerglund Efterskole. Her har man de bedste idrætsfaciliteter lige ved døren.

I Dejbjerg er der rig mulighed for at udnytte naturens skønne områder ved hede og skov i form af gåture, mountainbike, løb, jagt, mm. Ved Dejbjerg by er der en del byggemodnede grunde med udsigt over Ringkøbing Fjord. Grundene kan erhverves til en væsentlig lavere pris end i Ringkøbing og Skjern, og der er ikke fjernvarme, hvilket giver dig stor frihed i valget af energikilde. I Dejbjerg by er der indlagt fibernet med en sikker internetdækning.

Lem St: http://6940.dk/

Der bor 1.440[1 ] i smedenes by, Lem. Vindmøllegiganten VESTAS blev grundlagt i Lem, og byen er kendt for sine mange ingeniør- og industriarbejdspladser

Industriudviklingen i Lem kan opleves i Smedenes Hus. I Lem er der også kommunal og privat dagpleje, børnehave, skolefritidsordning og skole med overbygning. Lem har endvidere en Dagli´Brugs, et hotel med en anerkendt restaurant samt en blomsterbutik. Byen har et plejehjem, og foruden idrætshal finder du også en svømmehal i Lem. Det er muligt at dyrke fodbold, gymnastik og meget andet i hallen.

Der er også mange andre aktive foreninger: bl.a. spejderne, jagtforeningen, læseklub, malerklub, ældreklub og et Quinde Gåfællesskab. Lem-revyen samler hver andet år byen til stor fælles fest, og Lem arrangerer årligt i samarbejde med nabobyen Højmark, Running Dinner.

Højmark:http://hojmarkweb.dk/

I Højmark sogn bor der 796[1 ], heraf cirka 300[1 ] i landsbyen, som er omgivet af landbrug, plantage og hede med kig til Ringkøbing Fjord og kun 30 minutters kørsel fra Vesterhavet

Højmark er centralt placeret i forhold til mange arbejdspladser i Videbæk, Ringkøbing og Skjern. Højmark har en grøn og stærk faglig Børneverden, hvor fokusområder bl.a. er ”fra jord til bord” samt fysisk og psykisk trivsel. Der er både natur- og almindelige dagplejere, børnehave, skolefritidsordning samt skole til og med 6. klasse. I Højmark er der mulighed for at dyrke gymnastik, håndbold, badminton, Dance Fit, Indoor Cycling, løb, fitness, fiskeri og skydning.

Da fritidsaktiviteterne ligger i forbindelse med børnehave og skolefritidsordning kan børnene sendes direkte til aktiviteterne. Der er også en jagtforening, en pensionistforening og en juniorklub. Energien og fællesskabet i Højmark kommer særligt til udtryk i forbindelse med sommerfesten, fastelavn, fællesspisning, Højmark Le Mans, der er et 2,4 timers plæneklipper-ræs, og delebils-ordningen.

Tæt på Højmark ligger legelandet i trækronerne WOW park. Højmark arrangerer også – i samarbejde med nabolandsbyen Lem – Running Dinners.

Velling: http://www.velling.eu/

I Velling, ved kanten af Ringkøbing Fjord og kun 10 minutters kørsel fra Ringkøbing, bor der 1308[1 ] personer, hvoraf ca. 700[1 ] bor i Heboltoft, Baneleddet og Højvangen der er sammenbygget med Ringkøbing.

I Velling er der en købmand, en økologisk gårdbutik, to dagplejere, fribørnehave med skolefritidsordning, som hører under Velling Friskole, hvor der undervises til og med 8. klassetrin.

I Velling Ungdoms- og Idrætsforening er det muligt at dyrke petanque, badminton, volleyball, fodbold, gymnastik, svømning, bowls, floorball og kajak. Herudover er der en aktiv grundtvisk orienteret kirke, et kor, en seniorklub og en jagtforening.

I Velling ligger også Fjordvang Efterskole og Vestjyllands Højskole. I tilknytning til højskolen kan du også finde Forundringens Have med fælleshaver. Endvidere Studedriverkroen – Røde Kro, som er et lokalmuseum Der er en stor animalsk produktion, hvoraf en stor del er økologisk, hele 7 ridehaller, en maskinfabrik – og en del håndværksvirksomheder.

Der er et godt udbygget vandrestisystem, og hele 3 shelterpladser, hvoraf den ene ligger ved et kajanlæg i Venner å, hvorfra der drives en del fritids fiskeri på fjorden.

[1] Alle indbygger tal, kommer fra Sogn.dk